Het apenstaartje kent iedereen. Ook het en-teken of ampersand en het sterretje of asterisk zijn bekend. Natuurlijk gebruiken we allemaal ‘onze’ accenten: aigu, grave en circonflexe. Denk maar aan café, caissière en crêpe. Moeilijker wordt het als we spreken van de cedille en de tilde. Toch hebben we deze diakritische tekens wel eens ooit gezien: façade en reçu hebben een cedille. En wie ooit in Spanje is geweest kent een woord met een tilde: mañana. Vaak wordt dit twee keer gezegd 😉 Maar hoe zit het eigenlijk met dat vreemde hekje dat door iedereen in de sociale media wordt ge- en misbruikt? Heeft dat eigenlijk een naam? Jazeker!
Computers en telefoons
Het hekje (#) is in feite een stokoud diakritisch teken in een nieuwe jas. Het teken staat al jaar en dag op de toetsenborden van computers en telefoons. Het kan in feite van alles betekenen. We gebruiken het bijvoorbeeld bij voicemailberichten. Doktoren geven met een # aan als er iets gebroken is. Ook wiskundigen en schakers zijn frequente hekjesgebruikers.
‘Hashtag’ op het vliegveld
Omdat we jaren geleden met z’n allen actief werden op de sociale media raakte het oude hekje helemaal ingeburgerd. Wie regelmatig tweet of post, weet dat zo’n ‘hashtag’ zorgt voor betere zoekresultaten. Pas echter wel op met het gebruik van het hekje als je op het vliegveld bent. Een ‘hashtag’ kan door een gemiddelde douanier immers anders worden uitgelegd. Misschien kun je dan beter het officiële woord gebruiken: kardinaalsteken. Dat staat nog chic ook!
Geef een reactie