Iedereen met een pen, een notitieblokje, een toetsenbord en een beeldscherm noemt zich tegenwoordig tekstschrijver. En opdrachtgevers trappen er soms in. Onlangs gehoord: “Mijn zoon van veertien is toch zo goed met taal. Hij maakt voor mij altijd onze webteksten. Helemaal gratis!” Nog zo één: “Waarom zou je een tekstschrijver inzetten, als je zelf ook uit de weg kunt met de computer?“

Schrijven is een talent

Van dit soort opmerkingen krijg ik kriebels. Het schrijven van teksten is een talent. Je hebt het, of je hebt het niet. Je kunt het niet aanleren, omdat je er mee wordt geboren. Je talent aanscherpen, verbeteren en uitbouwen kan wel. Maar dat is een heel ander verhaal. Het schrijven van teksten is niet hetzelfde als het hanteren van een pen of een toetsenbord. Het is veel meer dan het achter elkaar zetten van letters, woorden en alinea’s. Een goede tekstschrijver heeft altijd een doel voor ogen. Een originele, prikkelende en vooral creatieve tekst is het middel om dat doel te bereiken.

Ben je een accountant als je kunt rekenen?

Voor de twijfelaars onder ons, die nog steeds denken dat iedereen teksten kan schrijven, de volgende overweging: als je kunt rekenen, mag je je dan ook accountant noemen? Zou je de boekhouding overlaten aan je zoontje van veertien? Nee toch? Waarom doen sommigen dat dan wel met hun communicatie-uitingen?