Met veel plezier zet idatzi het puntje op de i als het gaat om tekst en uitleg. Leuke uitdrukking trouwens, de puntjes op de i. Waarom zetten we eigenlijk een puntje boven de kleinste letter van ons alfabet?
Verschil tussen de letters
De verklaring hiervoor is te vinden in de geschiedenis. Middeleeuwse monniken waren toen druk doende met het kalligraferen van de meest mooie teksten. Dat deden ze in gotische letters. In hun door kaarsen verlichte scriptoria hadden de schrijvende geestelijken steeds meer moeite met het zien van de verschillen tussen alle gotische letters. De i kreeg in die tijd een puntje. Zo kon iedere lezer zien welke letter het was.
Hand werd rietpluim
De i is een oude letter. De Egyptenaren gebruikten ‘m al. Oké, toen was het nog een hiëroglief voor hun woord voor ‘hand’. De Egyptenaren kenden ook een vorm van snelschrift. Dat was deels gebaseerd op de hiëroglyfen. In dit zogenoemde hiëratische schrift werd het handje een rietpluim. De Feniciërs gingen er daarna mee aan de haal. De rietpluim werd een recht streepje met een soort van j-klank. De Grieken stroomlijnden het streepje tot een rechte letter. Die letter noemden ze iota.
Kleinste letter is abracadabra
Iedereen kent de uitdrukking ‘ik snap er geen jota van’. Degene die dit zegt, verklaart dat zelfs de kleinste letter van ons alfabet voor hem of haar abracadabra is. De tekst en uitleg van idatzi zorgen er samen voor dat de doelgroepen van mijn opdrachtgevers er ook die jota van snappen!
Geef een reactie