Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

Zo, dan ben je meteen op de hoogte! Geen idee wat het betekent? Dan moet je maar eens het gesprek aanknopen met een vormgever of een drukker. Grote kans dat zij het ook niet weten. Omdat ik bezig ben met een klusje samen met een vormgever, kwam ik onlangs weer in contact met deze inlooptekst. De vormgever liet zien hoe zijn werk eruit zou zien als ik de tekst al zou hebben aangeleverd. Ik schrijf bewust ‘zou hebben’, want ik heb nog niets op papier staan. Om geen leeg document te tonen, gebruikte de vormgever een stukje ‘lorem ipsum’. Maar dit blijkt echter niet helemaal een loze tekst te zijn.

Pseudo-Latijn

De geschiedenis van lorem ipsum als opvul- of inlooptekst gaat helemaal terug tot de eerste boekdrukkers en typografen, die aan het einde van de vijftiende eeuw zich in het zweet werkten om kennis te delen. Er zijn sindsdien allerlei nieuwe varianten gekomen op deze tekst. Ze hebben echter allemaal de eerste zinsnede gemeen: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Onderzoek wijst uit dat hier écht sprake is van pseudo-Latijn. Het lijkt wel Latijn, maar dat is het niet helemaal. De spelfouten en verbasteringen rollen in deze tekst over elkaar heen. Juist om deze reden worden de lorem ipsums gebruikt. Omdat het niets betekent, wordt de lezer niet afgeleid door de inhoud. Het gaat immers alleen om de vormgeving. Een handige bijkomstigheid is dat elke lorem ipsum een mooie afwisseling biedt van de verschillende letters en korte en lange woorden. Op die manier kan een vormgever goed laten zien hoe zijn kunstwerkje er met échte tekst zou uitzien.

Cicero

Overigens is de originele bron van de eerste woorden van het lorem ipsum wel bekend. Marcus Tullius Cicero schreef ooit een boek met de welluidende titel De finibus bonorum et malorum. In dit boek heeft Cicero het over de grenzen van goed en kwaad. In alinea 1.10.32 treffen we een bekende zinsnede aan. Houd je vast: “(… )neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum, quia dolor sit, amet, consectetur, adipisci velit (…)”. Vrij vertaald betekent dit zoiets van: “Niemand houdt van pijn, niemand zoekt naar pijn en niemand wil pijn hebben omdat het pijn is.” Als je goed kijkt, zie je het lorem ipsum staan. De kritische kijkers onder ons zien dan meteen dat in de loop van de tijd de v van het woordje velit is afgevallen. Gesneuveld in de typografischt strijd zullen we maar zeggen. Goed, met het ‘dolorem ipsum’ zijn dus die drukkers, typografen en vormgevers aan de haal gegaan. En we weten nu allemaal wat ervan is gekomen. Leuk om te weten, toch?